Plannen. Je houdt ervan, of niet. Je kunt het, of niet. Je doet het, of niet. Zo heb je mensen die voor alles een schema en to-do-lijstje hebben. Van de planten water geven tot aan de organisatie van oma’s verjaardag. En je hebt mensen die wel zien wat er gebeurt en die vooral lekker flexibel willen zijn.
Als het op content aankomt, bof je als je een planner bent. Want door je content te plannen, krijg je er grip op. Het geeft structuur en zorgt dat je niet meer ad hoc content hoeft te maken. Maar hoé plan je je content dan? Waar start je? En wat als je absoluut géén planner bent? Volg deze 3 stappen en je hebt je content zo gepland. Pas maar op dat plannen niet je nieuwe hobby wordt.
Stap 1: kijk terug
Soms moet je eerst een stapje terug om er daarna 10 vooruit te kunnen zetten. Dat geldt ook voor een goede planner. Want goed vooruit plannen begint met terugblikken. Wat gebeurde er afgelopen maand? Welke content heb je gemaakt? En waarom? Door dit alles in kaart te brengen weet je het. En kan je aan de slag met strategisch vooruit plannen. Moet je dan al je kanalen in kaart brengen? Nee, hoor! Kies de 5 belangrijkste mediakanalen en noteer per mediakanaal het onderwerp, de publicatiedatum en de reden voor publicatie. Houd het zo kort en bondig mogelijk.
Stap 2: categoriseer
Je hebt nu een overzicht met alle communicatie-uitingen per kanaal. Dat maakt nog geen planning natuurlijk. Daarom snel door naar stap 2: orde aanbrengen in je overzicht door te categoriseren.
Bekijk je overzicht en beantwoord deze 4 vragen:
-
Zie je terugkerende categorieën?
Je kunt de categorieën zelf indelen. Enkele voorbeelden zijn: kennis delen, feedback vragen, grappige aansporende content delen of communicatie naar nieuwe klanten. Markeer alle content uit dezelfde categorie in 1 kleur. Uiteraard krijgen ook de ‘buitenbeentjes’ een plek. Maak hiervoor een categorie ‘Niet toe te wijzen’. Wie weet ontdek je binnen deze categorie een missend onderwerp.
-
Mis je onderwerpen?
Nu alles is gecategoriseerd, kijk je wat je mist. Is een van je doelen bijvoorbeeld om je medewerkers op intranet te inspireren? Maar zijn alle berichten huishoudelijke mededelingen en moetjes van HR? Dan is het handig om een categorie ‘Inspiratiecontent’ toe te voegen en deze categorie natuurlijk op te nemen in je planning voor volgende maand.
-
Waarover communiceer je het meest?
Kijk welk kleurtje je het meest terugziet en bedenk wat je daarvan vindt. Is dat het thema waar je het meest over wilt communiceren? En doe je dat te veel, te weinig of precies goed?
-
Welk bericht scoorde het best?
Nu je toch bezig bent met evalueren, is het interessant om te kijken hoe de verschillende uitingen scoorden. Welke hebben het goed gedaan en welke wat minder? Hierbij kun je kijken naar de variabelen die voor jou (en jouw organisatie) belangrijk zijn (views, kliks, likes, etc.). En kloppen de scores ook met de verwachtingen?
Stap 3: plan
Na het terugkijken en categoriseren, gaat het plannen écht van start. En na stap 1 en 2 is dat zo gepiept. Pak de categorieën uit stap 2 erbij en bepaal per categorie welke berichten je deze maand wilt plaatsen. Noteer de publicatiedatum, het kanaal, het onderwerp en de reden waarom je het plaatst. En bedenk vooraf wanneer de uiting een succes is. Zo kun je achteraf bepalen of je verwachtingen klopten of niet. Zo, nu is je planning compleet. Best makkelijk toch?
Hoe nu verder?
Nu je strakke planning staat, heb je tijd en ruimte om aandacht aan je content te besteden. Na een maand begin je weer opnieuw met plannen. Het overzicht is al klaar dus stap 1 kun je overslaan. Evalueer wel je thema’s zoals je in stap 2 hebt gedaan. En blijf dat doen. Het helpt je om nóg betere content te maken. Daarna maak je volgens stap 3 een nieuwe planning voor de volgende maand.
Of het nóg makkelijker kan?
Jazeker. We hebben de 3 stappen alvast voor je klaargezet. Hoef jij ze alleen nog maar in te vullen. Download het stappenplan contentplanning.
Recent Comments